Başlangıç olarak tereyağ sürülü tost ekmeğine dizilmiş füme somon balığı,evde hazırlanmış kaperi vesarmısak aromalı kurutulmuş domates,yine evde hazırlanmış ve zeytinyağına yatırılmış içi ançuezli küçük kırmızı biberler ve katalan usulü yani küçük domatesli ve soğanlı ayıklanmış dilimlenmiş astice vardı.Astice istakozun büyüğü.Türkçe ismini bilmiyorum.Yalnız siyah gri beneklidir ve ön ayakları farklıdır. Altta resmini koydum.
Yanında pek sevdiğimiz Franciacorta bölgesinin sparkling wine'ını içtik.Bu Eylül ayında da gittik Francicorta mahzenlerini gezmeye.Henüz yazamadım ama yazacağım.Daha önceki yazımdan takipçiler hatırlar o bölgeyi.
Bu sene italyanların 'first course' olarak tanımladıkları risotto veya pasta yani makarna yoktu. Doğru bir karar çünkü sonra gelen balığa yer kalmıyor. Bunların yerine yine başlangıç tarzı kabul edilebilecek tamamen kabuklu deniz ürünlerini baz almış yemekler bizi bekliyordu. İlk olarak zencefil ve kırmızı biberli kırmızı karavides vardı.Tavada azıcık hoplata hoplata bu aromalar ile pişirmiş ama zencefil çok yakışmıştı.Hem zencefil hem kırmızı biber abartı koymamış çok hafifti.
Ardından bunların bir boy büyüğü scampo denilen kabuklu hayvan vardı. Türkçe ismini sözlükte bulamadım. Fotoğraftan anlar bilenler tatmış olanlar.Ben scampo'yu açıkcası karividese tercih ediyorum. Bunların üstüne tereyağ ve az ekmek kırıntısı koyarak fırında pişirmiş ve yanında çiğ kremalı püre vardı. Bu arada hayvanı temizlemişti. Yani tam eti löp diye ağzımıza atıyorduk yanındaki püreye banıp.Ardından karidesli ve morina balıklı (italyanca ismi merluzzo) köfteler geldi .Bunları ezip püre halinde yoğurduktan sonra üzerlerine rendelenmiş ekmek ve çok az parmesan serpmiş ve sonra 40 dakika fırına vermiş. En son meşhur Impepata di cozze yendi.En kolay ve tadı nefis olan italyan tariflerinde biridir. Sizde deneyebilirsiniz. Midyeleri temizledikten sonra tavaya zeytinyağı ve sarmısak koyup midyeleri kabukları açılıncaya kadar kapağı kapalı olarak yüksek ateşte pişirin.Sonra bol karabiber serpin ve kapağı kapalı tencereyi iyice bir sallayın ve midye suları ile karabiber karışşın, afiyetle yiyin.Genelde noel yazılarında tarif vermem ama bu sefer dayanamadım çünkü Türkiye'de midye çok ama bu şekilde kimse yapmıyor.
yeme de yanında yat bu çipuranın |
caco meyvesi |
Muhteşem tatlı |
Dört dörtlük bir akşam yemeğiydi.
GRAZIE diyorum sevgili eniştemiz Carlo'ya !!!!
3 yorum:
WAAAAAAAAAWWW TAM DA SIKI BİR DİYETTEYKEN BU YAZIYI OKUMAK BENİ YIKTI. AFİYET OLSUN HEPİNİZE HARİKA BİR ZİYAFET OLMUŞ HER SENE OLDUĞU GİBİ. TEK BİR RİCAM OLACAK. :)) TATLININ BİRAZ DAHA DETAYLANDIRILMIŞ TARİFİNİ RİCA EDİYORUM. DENEMEK İSTEDİM . FARKLI OLAN LEZZETLER HEP İLGİMİ ÇEKİYOR. TÜRKİYEDE "CENNET ELMASI"YADA "HURMA" DİYORLAR.
O karidese benzeyen canlıya bizde kerevit diyorlar. Meyve ise HURMA. Ramazanda yenen Arap meyvesinden çok farklı tabi, bu daha Akdeniz'e özgü bir tür. Çocukken, Bebek'te evimizin bahçesinde ağacı vardı, şimdi de Sarıyer'de kocamın dayısının evinde var, biz çok severiz, ama hep çiğ tüketilir, tatlı tarifini bekliyorum.
Nefis menüyü yiyen herkese afiyet olsun, hepinize iyi yıllar.
Sevgiler
Nergis
Büyük Chef Carlo
Yine döktürmüş afiyet olsun
Ben Carlo cu olarak yiyemediğim
için hayıflanıyorum ihşallah ilerde
bir noel gezisi sıkıştırırız :)
Sevgiler
Yorum Gönder