28 Aralık 2009 Pazartesi

24.12 Noel Arifesi , Vigilia di Natale

Noel arifesi akşamı büyük kutlamayı genelde güney Italyanlar yaparlar; kuzeyliler için Noel günü yani 25 Aralık daha önemlidir.İtalya'ya yerleştiğimden beri her Noel arifesi,eşimin ailesi kuzeyli olmasına rağmen,görümcemin kocası çok iyi bir ahçı olduğundan o akşam onlarda yedik. Blog sayesinde bundan sonra bu özel menuleri hatırlamakve paylaşmak için yazıya dökeceğim. Geçen sene blog çok yeniydi,Noel günü hemen Amsterdam'a hareket ettik yazamamıştım.

Enişte bu sefer kendini aştı. Çok özenip değişik şeyler hazırlamış.Önce zeytinli ekmek ile şerefe yaptık.Ardından başlangıç olarak hazır alınmış,içi hamsi ve kaperi ile doldurulmuş, acı kırmızı biber vardı.Tabii salsa rosa yani pembe sosa bulanmış jumbo karides de vardı.


Fırına özel ekmek hamuru ısmarlamış ve evde pişirmiş,içini de domates soslu ahtopot ile doldurmuş. Ardından bunu yedik.Ben zaten hamur işi pek severim, bayıldım. Annem bu sene Noel'e gelmedi. O da bayılırdı eminim. Sıcak sıcak fırından çıkarıp servis yaptı, muhteşemdi.

Bununla yetinmemiş. Hazır aldığı milföy hamurunu on santime on santim üçgen halinde kesmiş, içine jumbo karides koymuş ve kıvırmış, az süre fırına vermiş.Tabii üstelerine yumurta sürülmüş. Çıkan şonuç karidesli croissant. Ne leziz ,ne zarifti öyle.
Ardından gnocchi geldi. Meşhur italyan yemeği olan ve haşlanmış patates ve unu hamur haline getirelerek hazırlanan gnocchi evde kayınvalidem tarafından yapıldı. Yapılış ve pişmeden önceki fotoğraflarını koyuyorum. Zaten kaynar suya atılır ve yüzeye çıktığında pişmiş demektir ve hemen sudan alınır. Yalnız bu gnocchi'lerin özelliği turuncumsu olmaları idi. Hamuru yoğurulurken, o rengi alması için domates sosu ekleniyor. Normalde sade hali sarımsı olur ve sonra sos eklenir.

Enişte gnocchi için sosu domatesli ve pesce azzurro'lu yapmış. Pesce azzurro somon,alabalık,ançuez veya sardunya gibi balıklara verilen genel ad aslında. En tipik olanı ve bu sosta olanın resmini koyuyorum.

İlk defa balık soslu gnocchi yedim. Bu kadar yakışabilir. Genelde balık fırında patates ile yapılır ya tabii özü patates olan gnocchi ile acayip iyi gitmiş. Ahçımızı tebriğe boğduk tabii gnocchilerin ev yapımı olması da ayrı bir tad kattı yemeğe. Hazırı var ve tadı çok farklı. Ana yemek ya da İtalyanlar için ikinci yemeği bekledik biraz. Damağımız tad değiştirsin diye şampanya ile yapılmış sorbet içtik.
Ana yemek için pescatrice yani fener balığını seçmiş. İnternette tercümesini buldum pek sevindim ve link verdim ama yine de resmini koymak istedim.

Korkutucu ama lezzetli. Önce fırında kaya tuzu ile pişirmiş. Sofraya öyle getirdi ve üstüne konyak döktü ve ateşe verdi. Ardından elma şarabı ve elma ile yapılmış sosunu üstüne döküp servis yaptı. Bu balığın eti biraz sert ve lastik gibi olur. Bu sos yumuşatmış ve çok yakışmış. Soslu ve sossuz halini görüntüledim.


Bütün bunları yediten sonra ızgara karides sunacaktı ama biz yeter dedik ve pişirtmedik. Artık hareket edemeyecek hale gelmiştik. Benim çocuklar ve görümcemin oğlu Noel Baba'dan gelen hediyeleri açtılar. Beş yaşındaki kızım hala inandığı için bizde rol yapıyoruz. Noel Baba babaanne,hala,dadı ve bizim eve ayrı hediyeler bırakıyor. Bu eve onun için hello kitty mikrofon yeğenime ise benim Noel babadan karaoke aleti bırakmıştı.Tabii büyükler dahil avaz avaz şarkı söyledik. Çok güldük. Zaten karaoke ayrı ses yapıyor, kızımın mikrofon ayrı, yan komşular duymuş tabii. Bunlar geceyarısından sonra hediyeler açılınca oluyor!! Yıllarca biz büyüklerde birbirimize hediyeler aldık ama çocuklar olunca bu işi bıraktık. Zaten iki senedir kayınpederim artık yatalak olduğu için kayınvalidem bu arife gecesi yemeğine katılamıyor. Noel günü ise onda yemek yiyoruz ve kutluyoruz . Bu sene o da portakallı ördek yapmıştı ve çok lezzetli idi. Onda yapılan yemek genelde aynı olur. Baştan salam ve o cins soğuk etler ve rus salatası ve başka mezeler sonra kuzey İtalyanların tipik Noel yemeğı ravioli in brodo olur. İçi et doldurulmuş ravioli'leri kayınvalidem kendi evde açar ve yapar ve bunlar üstüne bol parmesanla et suyunda yenir.

Neyse bu yemeğe geri dönelim. Tatlı yiyecek halimiz kalmadı. Meyve yedik ama ilk defa meşhur Noel keki panettone yemedik. Değişik biskuviler ve görümcemin her sene yaptığı bitter çikolataya bulanmış incirlerle geceyi sona erdirdik.

4 yorum:

ABC dedi ki...

OHAAAAAA DIYORUM BU NEE YAAAA ENISTE UCMAK NE KELIME TAM ANLAMIYLA SHOW YAPMIS BEN IKI DEFA YEMEKLERINI YEME SEREFINE ERISTIM ZATEN BILIYORUM TADINI ADAM INANILMAZ YARATICI YAAA SU MILFOY HAMURLU KARIDESLER ICIN HIC BIR SEY DEMIYORUM BU BIR NIRVANADIR BENIM ICIN AFIYET OLSUN YARASIN ENISTEYE MAIL ATACAKTIM AMA COK ISIM VAR YILBASI USTU LUTFEN BENIM ICIN OZELIKLE ARAYIP KUTLA CUNKI O COK BUYUK BIR USTA OPUCUKLER IYI NOELLER SEVGILER

Carriemel dedi ki...

aslinda o nilfoy hamurlu olani yapmak cok kolay. anlattim zaten evde deneyebilirsiniz.

ABC dedi ki...

SU ARANILAN BALIK KESİNLİKLE ATERİNA YANİ GÜMÜŞ BALIĞI AYRICA SU MILFOYLU KARIDESI YAPAYM BARI :))
ATERINA INCELEME LINKI :))
http://www.denizce.com/dbalikgoster.asp?adi=GUMUS%20/%20ATERINA

Carriemel dedi ki...

bence de gumus baligi... bir ara bakayim siteye. ben yilbasi icin o croissantlari peynir ve zeytinli yapacagim.