8 Mayıs 2009 Cuma

Venuto al Mondo,Margaret Mazzantini

Bu yaziyi dun aksam yazmak isterdim, kitabi bitirdigim anda. Gece ikiye kadar okudum cunku artik sonuna ulasmak istedim. Gozlerimden akan yaslari durduramiyordum. Oyle yatagimda kitabin sonunda ve kitap boyunca aldigim aciyi gozyaslarimla akittim.

Margaret Mazzantini inanilmaz bir yazar. Onun ilk defa "Non ti muovere" adli kitabini okumustum. Turkiye'de sanirim Can Yayinlari tarafindan yayinlanmis. Tavsiye ederim. Zaten bu yazarin kocasi meshur italyan rejisor Sergio Castellito'dur .Kitabi filme cekti ve Penelope Cruz'un basrol oynadi. Dunyanin bircok ulkesinde kitapta, filmde cok basarali oldu. Bilmem filmi Turkiye'ye geldi mi? Ilk defa bir film kitabi aynen yansitmisti bana gore.

Neyse o kitap muhtesemdi ama bu kitap bence bir basyapit. Eminim kisa surede Turkce'ye cevrilecektir. Muhakkak okuyun. Kitap kiside cok siddetli duygular uyandiriyor.

Neden bahsediyor,konusu ne diye detaya girersem cok uzun yazacagim ve belki de ileride okuyacaklar icin suprizi bozacagim. Bu aci suprizler ve olaylar ile dolu romani elinizden birakamiyorsunuz. Kisaca fazlasi ile detaya girmeden biraz tanitmak istersem:

Cok asik bir cift, kadinin cocuk sahibi olamamasi ve bu siddetli arzusu yuzunden kendi kendilerini bir felakete surukluyorlar.1992 yilinda bu hirs derecesindeki arzu yuzunden kendilerini 1984 yilinda tanistiklari Sarajevo'da tam savasin patladigi anda buluyorlar. Kitapta savasi yasayan halkin tarihi drami ve kisilerin kendi dramlari ic ice geciyor. Bu korkunc savas hakkinda okudum ve o zamanlar televizyonda seyrettik ama bir romanda bir savasi bu kadar iyi gorup hissebilecegimi hic dusunmezdim. Hic hukum vermeden bu yakin tarihteki utanc verici savasi ve katliami anlatmis. Bir kez daha gormus,anlasmis, hatirlamis oldum. Tuylerim urperdi.

Kitapta baska beni etkileyen faktor ana kahraman Gemma'nin agzindan olaylarin flashback ile anlatilmasi. Ama kahramanin gecmisi de sikinti icinde yasadigi anda . Zaten buyuk uzuntuler ve tereddutler ile tekrar savas sonrasi Sarajevo'ya donuyor. Orada gecmisle yuz yuze kaliyor ve bazi sok edici gercekleri goruyor. Kendi kendi ve hayatla hesaplasiyor .Okuyucuda gecmise zaman zaman onun anlatimi ile donerek hem kadinin uzuntulu hayatini yasiyor hem tarihteki bu onemli savasi tum siddetli ile gozlemliyor.

"Ne romanmis be."dedirten cinsten. Babalik kavramlari birkac karakterde,analik kavrami ve ana olma istegi,anne cocuk iliskisi,savas ve savas dolayisi ile ortaya cikan nefret,intikam,acimasizlik ve kotulukler,1970 yillari genclerinin o zamanki hali ve sonra yetiskin olarak hayatlari,o zamanin Italya'sindaki aile hayati ve yasam. Hepsi icice ama seni hic yormuyor. Akici bir dil ile anlatilan bu olaylar kisiyi cok uzuyor hemde merak icinde kitabi elinde tutarak okumani sagliyor.

3 yorum:

stria dedi ki...

Sei tornata alla grande! Questa recensione della Mazzantini, però, potresti provare a tradurla anche per noi, magari più breve...
Ciao

GNC dedi ki...

is yerinde işlerim çok yoğun, eskisi gibi kendime ayırabildiğim özel zamanlar yok. Bu yüzden Amsterdam yazından çıktı aldım ve eve götürdüm akşamları yatarken kitap tadında okudum. Daha dün akşam biritdim. Yazılarını okuduktan sonra bu sabah gelip tekrar resimlerine baktım. Resimlere bakarken güncel yazılarını da okudum. Uzun zamandır Amsterdam yazılarını tamamlama arzusunda olduğum için son zamalardaki yazılarını kaçırmışım. Vakit bulmuşken hepsini okudum. Yine döktürmüşsün. Zaten Amsterdam yazıların için söyliyecek söz bulamıyorum. Sanki o gezide bende vardım. Resimlerle süslediğin yazılarında herşeyi öyle güzel betimlemişsinki seninle beraber sokaklarda dolaştım. Gerçekten çok başarılısın. Son yazındaki kitabı bile çok merak ettim. Az sonrada D&R a gidip Margaret Mazzantini kitapları var mı soracam. Varsa hemen bir tane almayı düşünüyorum. Seni ağlatacak kadar etkileyici bir anlatımı gerçekten merak ettim. Neyse şimdi yine işlere dönmem gerekiyor. Bu yoğun ve moral bozucu iş temposunda senin yazıların sığınacak liman gibi :))

Carriemel dedi ki...

gnc turkiye'de yazdigim gibi sakin kimildama yayinlanmis. once hemen al oku. onda da aglayacaksin. bu yeni kitabi da kisa zamanda tercume edilir zaten.guzel sozlerin ruhumu oksadi yine.. bu yorumlariniza bayiliyorum ben yazma istegim artiyor.