17 Kasım 2008 Pazartesi

zencefilli kurabiye



Zencefilli kurabiyeyi cok severim. Cocukken Karsiyaka'da gittigimiz Naci bakkal vardi..O zamanlar acik biskuvi de satardi. Biskuviler kenarlari demir ve ortasi cam olan kutularda olurdu.Birkac cesit biskuvi vardi ve elini sokar alirdin.. Zencefilli biskuvisini cok severdim.Sonra Belcika ve Hollanda yapimi zencefilli biskuvi tattim ,Ikea'da satilanlari yedim.Ama bunlarin hepsi daha ince olan cinsten. Cocuklugumdaki o kalin biskuviden hicbir yerde bulamadim..Internette bir amerikan sitesinde eski anneanne tarifi buldum. Yumusak ve kalin zencefilli biskuvi adi altinda isi.Asagida tercume ettim ve yaziyorum. Bu tarifi denedim ve biskuvilerim cok lezzetli oldular:))) Ofise getirdim her gun espresso kahvemizle bir tane yiyoruz.Amerikan tarif oldugu icin cup ayari var ama siz isterseniz cup yerine bir cam bardak kullanabilirsiniz..

ben tatli kasigi yazdim amerikalilar teaspoon derler ama onlarin cay kasigi bizimkiler kadar kucuk olmaz. buyukce cay kasigi olmasi lazim ya da bizim tatli kasigi iste.

2 ve 1/4 cup un
2 tatli kasigi toz zencefil
1 tatli kasigi karbonat amerikalilar baking soda derler
3/4 tatli kasigi toz tarcin
1/2 tatli kasigi toz karanfil
1/4 tati kasigi tuz
3/4 cup yumusatilmis margarin
1 cup beyaz seker
1 yumurta
1 corba kasigi su
1/4 cup pekmez

pekmez dedim gercek tarifte amerikalilarin molasses dedikleri sey yerine. italya'da ne pekmez var ne molasses ben canadian maple syrup kullandim. pancake uzerine koydugum enfes maple syrup burada ise yaradi valla molasses yerine gecti sayilir. siz de pekmez var sanslisiniz.

2 corba kasigi beyaz seker


Firini 175 dereceye isit onceden. un,zencefil,karbobanat,tarcin,karanfil ve tuzu karistir ve kenara birak .
Genis bir kasede margarin ve 1 cup sekeri karistir hafif ve fluffy olana kadar. fluffy turkcesi gelmedi aklima su an.. Yumurtayi cirp , su ve pekmezi icine karistir. Yavas yavas kenarda diger kapta saklamis oldugun malzemeleri bu karisima yedir . Hamurdan ceviz buyuklugunde toplar yap ve bunlari kalan 2 yemek kasigi sekerde yuvarla .Toplari aralarinda 10 cm birakarak yaglanmamis bir tepsiye diz ve hafifce duzlestir. 8 ila 10 dakika onceden isitilmis firinda pisir. Kurabiyeleri once 5 dakika tepside sogut sonra alti acik havadar izgara gibi birseyin ustune diz ve orada tamamen sogut sonra hava almayacak bir plastik tupperware cinsi bir kutuya koy. afiyet ile ye :)) Bir hafta 10 gun dayanirlar

4 yorum:

Matilda dedi ki...

tezzetli bir tarife benziyor hemde kolay deneyeceğim

Adsız dedi ki...

en kısa zamanda deneyecegim..eminim sen gibi ağzının tadına düşkün birinin seçimi süperdir:)

Adsız dedi ki...

geçen gün doğumgünümdü pasta yaptım ama genelde hep muzlu çukulatalı pastalar yapıyorum kurabiye haricinde pasta tarifide istiyorum

ABC dedi ki...

ZENCEFILLI KURABIYEYE BAYILIRIM
O TENEKE KUTUNUN HEPSINI YIYEBILIRIM UFFF
AGZIMIN SULARI AKTTIIII