2 Mayıs 2011 Pazartesi

Senelik Bormio Kaplıca terapisi: 16/17.04.2011



soğuk etler ve peynir
ev yapımı ekmek ılık ılık
miföy hamuru ile peynirli sebzeli yemek
Bu sene yine beş kız  arkadaş dağa Bormio kaplıcalarına gittik. Bu kış bir yazımda  milano şubesi düşkırıklığından bahsetmiştim. Ondan bu haftasonunu dört gözle bekliyordum. Geçmişteki yazılarımda detaylı olarak bu dağ kaplıcalarından bahsetmiştim.Bu sefer kaplıca fotoğrafı yok sadece civarı ve Bormio köyünden fotoğraflar koyuyorum.
Cuma akşamı yedi gibi köye vardık ve hemen yerin altında bir eski kantinden bozma lokantada uzun aperatif aldık.Yani bol kırmızı şarap ve bol prosciutto/salame/bresaola/speck e bol yöre peynirleri. Artık italyan soğuk etlerin yukarıda olduğu gibi gerçek isimlerini yazmaya karar verdim.Güya aynı şehirde oturuyoruz ama çoktandır buluşamamıştık.Çok laf birikmiş. Beş kız üç şişe şarabı devirdik ve susmadık. Memnun ve kafalar biraz hoş oradan saat onbirde ayrıldık ve doğru eve yatmaya gittik. Ertesi gün bütün gün yeni kaplıcalardaydık. Saat sabah onbirde girip beşte çıktık. Akşam tabiki geçen yazımda yazdığım Il Filo adlı restoranda yedik.Ondan detaylara girmiyorum. Evde dönünce ikilere kadar yazılı konken oynadık şömine karşısında. Tabii yine arkadaşımın evinde kaldık. Pazar diğerleri evde ve köyde oyalandılar ben tek başıma eski kaplıcalara gittim.Geçen sene gitmedim ve çok pişman olmuştum. Bu sene saat on gibi girdim ve ikiye kadar kaldım.Yalnız başıma çok keyifl idi. Bir olaydan bahsetmek isterim. Bu kaplıcalarda çok güzel saunalar var. Muhakkak ücretsiz aromatik sauna event dedikleri aktivite var.Onbeş kişi saunaya giriyorsun. Saunalar büyük zaten. Sonra bu konuda uzman görevli geliyor. Buzla ve aromatik esans yanan kömüre atıp  odaya daha çok buhar veriyor ve sonra dans eder gibi ve akrobatik şekilde salladıkları ve kullandığı  havlular  ile o buharı bizlere yölendiriyor. 15 dakika sürüyor ve üç değişik aroma kullanıyorlar. Mesela cumartesi portakal,mandalina ve tarçın kullandılar. Tansiyon problemin olmaması lazım çünkü bayağı sıcak oluyor. Hele havlu ile aromalı buharı sana yönlendirdiklerinde! Çıkışta soğuk böğürtlen suyu ikram ediyorlar vücut ısısını dengelemek için. Neyse uzun lafın kısası ben Pazar günü de tek başıma katıldım.Bu aktivitelerde müzikte oluyor.Aniden ney sesini duydum ve yoksa bu şarkı Türkçe mi derken bir başladı. Söyleyeni tanımıyorum ama süper bir parça idi. O an çok duygulandım. Görevliye ben Türküm ağlatacaksınız beni dedim.15 dakika sıra sıra hep Türkçe parçalar çaldı. Türkçe müzik eşliğinde o aromaları içime çektim,sauna yaptım.Bana müthiş bir süpriz ve güzel bir hediye oldu. Sauna sonrası böğürtlen suyu içmenden önce soğuk dolu küvete dalıyorsun.Ben ancak bacaklarımı sokabiliyorum. O ara görevli kıza teşeekkür ettim.Ondan eskiden burada çalışan çok becerikli bir Türk kız arkadaşları olduğunu ve hep Türk müzik kullandığını ve giderkende bu karışık cdyi onlara bıraktığını öğrendim.Dünya küçük!
Kısa ve öz yazdım.Sözü fotoğraflara bırakıyorum. Artık yüksek resolution'lı çekiyorum.Üstüne tıklayıp açtıktan sonra zoomladığınızda daha detaylı ve net göreceksiniz.Yukarıdaki yemek fotoğrafları öyle değil maalesef onları Iphone ile çektim. Bu sene hava süperdi.Tabii güneş çekilirkende görüntüler enfesti.


bormio köyünde evler

bormio köyünde eski ev

kaplıcaların bahçesi dış havuzlar burada

yine bormio köyü eski bina

bir sokak genelde hepsi böyle dar

yeni kaplıcaların oteli

bahçe  ve havuzlar

yeni kaplıcalar çıkış yolu

eski kaplıcalarda tepeden görünüm

bir bormio evi ve arkada ay

gökyüzü güneş kaçarken


içim hoş oluyor bu görüntü karşısında

5 yorum:

Adsız dedi ki...

cnm ya süper geçmiş yine rüya gibi.bende fotolara daldım gittim keşke bir gün bu keyfe bizde katılabilsek..:)
tr şarkı kısmını okurken ben bile duygulandım valla ne hoş bir tesadüf ,müthiş bir sürpriz olmuş sana .zaten buhardan o ortamda ruhen arınıyorsun birde ney sesi seni çok derinlere sürüklemiştir....
allah içinize sindirsin cnm
çok öpüyorum

ABC dedi ki...

HEM OKUDUGUM BELLI OLSUN HEMDE YORUM GIDIYORMU DENEYEYIM DEDIM COK GUZEL YERLER COK GUZEL ORTAMLAR COK GUZEL PEYNIRLER COK GUZEL SOGUUUK ETLERRRRR :))
CIAO ITAKYAYI SEVIYORUM :))

KUZUM dedi ki...

Slm cnm,
evet ya adsız benim yorumum ,çok komik ben nick name girdim sanmıştım .orta kahvede bana sordu bugün ama yoo ben değilim dedim birde çok komik ya:)) o kadar eminim ki kendi adımla yorum bıraktığıma acele ettim herhalde yayınladım:))neyse buda hatıra olacak bize ....:))Bu arada aslında sende yazım tarzımdan ben olduğumu aslında doğru da tahmin etmişsin cnm.demek birbirimiz ne kadra iyi tanıyoruz artık:)) buda mutluluk verici aslında .
sevgiler,

Eronat dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın. Bu kadar sağlıklı bir ortama soğuk et, peynir veeeee de şarap. Bitirdi beni. Sadece süper diyorum ve öpüyorum seni.

mndlna dedi ki...

Fotoğraflara bayıldım, sanki ordaydım anlattıklarınla..Hem eline hem yazdıklarına hem de çektiklerine sağlık :D