20 Ekim 2009 Salı

Güz sofrasi, 17.10.09

Ben yaz mevsimini cok seviyorum ama guz diger adi ile sonbaharin da sevdigim yanlari cok.Ozellikle mevsimin renklerini cok begeniyorum. Agaclarin yapraklari sari,kirmizi,turuncu ve bu renklerin tonlarina burundugunde goruntu cok guzel oluyor. Yagmursuz bir sonbaharda yapraklar bir baska kizariyor ve gunes ile renkleri cok daha belirgin oluyor. Bu sene Milano ilik bir sonbahar geciyor derken birden bu gunlerde hava sogudu. Umarim gunes yuzunu bol bol gosterir ve yapraklar daha guzel kizarir.Henuz resimlik hala gelmedi etraftaki agaclar. Bu sene birkac yerde arabayi durdurup, fotograf cekip bloga koymaliyim.

Cumartesi aksami yemege misafirim vardi. Verandaya sofrayi erkenden kurdum. Tam bir guz sofrasi oldu ama misafirler geldiklerinde hava karardigi icin tam fotograftaki hali ile goremediler. Fotografi aksamustu bese dogru cektim. Gittigim dugun, vaftiz veya benzeri toren sonrasi yapilan kutlama yemek masa suslerinden her zaman alirim. Tavsiye ederim sizde yapin . Nasilsa yemek sonrasi atiliyorlar. Italyanlar birde pek merakli, cok guzel suslemeler oluyor. Kucuk bir gul,aycicegi,kozalak,lale,kir cicekleri,bugday basaklari.. Daha sayabilirim. Ayrica noelde esime is dolayisi ile gelen hediye kutularinin ambalajlarinda olan kurdele,hasir ipler,yapma cicekler,kurutulmus meyve gibi seyleri de hep saklarim. Yillar icinde o kadar cok kucuk susum olmus ki evde.

Zamanim varsa misafir sofrasini hazirlarken elimde bulunan malzemeleri kullarak,masa suslemeleri yaratiyor ve cok zevk aliyorum. Bu sefer bes yasindaki kizim da bana yardim etti. Hatta pecetelerin hepsini o katlamak istedi.

Italyan misafir oldugu icin Turk yemekleri yaptim. Italyan arkadasim cacik yapip getirmis ama daha mezemsi koyu olanindan. Ben patlicanli pilav yaptim. Kayinvalidemin bahcesindeki taze patlicanlari kullandim tabii pek lezzetli oldu. Yapmasi da kolay.Patlicanlari tavla zarindan biraz buyuk dograyip kizartiyorsun ve sonra normal beyaz pilav pisiriyorsun. Pilavin suyunu eklerken patlicanlari da ekliyorsun. Kesilmis patlicanlari yarim saat tuzlu suda bekletip aci siyah suyunu almayi unutmamak lazim ama. Arkasindan bol izgara kofte vardi ve son son domates,salatalik ve soganli salata.. Mevsimin son yaz salatasi idi herhalde:) Arkadasim ton balikli ve prosciutto'lu pate' ( bir cesit ezme,turkce nasil denir bilmiyorum) yapmis. Onden kizarmis ekmege benzeyen cracker'ler ile onlari yedik.
Yalniz tatli icin uzun zamandir denemek istedigim birsey vardi. Onu yaptim. 1985 yilinda Amerika Iowa Des Moines'de bir dondurmaci dukkaninda ilk denemistim:) "oreo cookie ve beyaz dondurma" Meshur amerikan biskuvisi oreo vardir. Iki yuvarlak disk,ici beyaz krema. Ama biskuvi kismi aci kakaoludur ve tipik amerikan biskuvisi oldugu icin hafif tuzludur. Oreo'lari elinle kucuk parcaciklar haline getirip sutlu veya vanilyali dondurmanin icine karistirip servis yapiyorsun. Yeme de yaninda yat!!

Italya'da sadece amerikan dvd zincir dukkani Blockbuster'da bulabiliyorduk bu muhtesem cookie'yi ama sonra meshur italyan marka Saiwa bunun aynisini yapmaya basladi. Ismini tutarak tabii. Turkiye'de amerikan pazari veya baska yerde bulursaniz alin tavsiye ederim. Ismi uzerine wikipedia'dan link verdim cunku 20.yuzyilin en cok satan biskuvisi imis. Zaten sicak sut ile sabah yemesi de ayri bir guzel. Acaba Turkiye'de var mi? Merak ettim simdi internetten bakacagim...


2 yorum:

ABC dedi ki...

güzelim çok şık ve nefis bir masa olmuş ortamı çok beğendim eline sağlık öptüm

GNC dedi ki...

Bak bak ABC seni yorumcular arasında görmek ne kadar hoş :)) Söz konusu lezzetli yemekler olunca dayanamadın tabii.
:)) Ben bu sefer geç kalmışım. Yazıyı geç gördüm. Yinede bu güzel sofra için bir kaç satır yazmak istedim. Ellerine sağlık güzelim. Hem yemekler için hemde sofra için. Özenilmiş bir sofra. Doğrusu kıskandım :)) Ortamın güzelliğine söylenecek söz yok zaten, süperr. Her mevsim ayrı güzel. Gerçi ben sonbaharda hüzünlü olurum ama yinede severim. Resimleri merakla bekliyorum.