21 Eylül 2009 Pazartesi

X-factor

Bu resmi biraz renk oldun diye koydum yazima. Acikcasi gordugum seyleri hic yansitmiyor. Ben ve iki arkadasim 16 eylul aksami Rai1 Mecenate studyolarinda X-factor programinin canli yayinina katildik. Ilk defa bir televizyon studyosuna girdim ve cok heyecanli idi. Ani kalsin diye yazayim bari dedim..

X-Factor su son zamanlarda moda olan reality programlarindan ama cok kaliteli. Sanirim ilk Ingiltere'de baslamis. Turkiye'de henuz yok buraya 2008 yilinda geldi ve inanilmaz ilgi gordu. Biz birkac arkadas programin televizyonda yayinlandigi aksam genelde birimizin evinde toplanip beraber seyrediyoruz ve cok egleniyoruz. Niye bu kadar seviyorum bu programi cunku cok kaliteli muzik dinliyorsun. Uc grup var 16-24 yas, 24 yas ustu ve topluluklar. Her grubun bir ogretmeni var. Her hafta bir sarki uzerinde calisiyorlar ve canli yayin olan aksam sahneye cikiyorlar. Her gruptan ikiser kisi katildigi icin degisik 12 performans izliyorsun. Puani halk veriyor. Aksamin sonunda elenen iki kategoriden biri ogretmen yargic sifatinda olanlar tarafindan eleniyor. Burdan kurallarini tam anlatmasi zor. Programda guzel olan taraf cok yetenekli genclerin katilmasi.Bunu goruyor ve sasirip kaliyorsun. Bu talent sovun elemelerine zaten 800 kisi katiliyor yaklasik ve aralarindan20 tanesi seciliyor diyebilirim. Hali ile secilenler cok basarili. Programin sonunda ilk uce girenler arasinda sonra Italya'da meshur sarkici olanlar oluyor. Zaten birincinin odulu bir album anlasmasi ama birinci olamayanlarda album cikariyorlar. Yeni yetenekler ortaya cikarma da cok basarili bir program ve tabii bunlara meshur olma sansi veriyor. Iki uc ay suren bu programda sevdigim diger sey ise devamli kaliteli sarkilar seciliyor ve soyletiliyor. Hem italyan hem dunyadaki onemli sanatci ve grupalarin parcalarini baska seslerden, baska bir yorum ile dinliyorsun. Tabii italyanlar koreografiye cok onem veriyorlar ve yarismacilar sarkilari soylerken harika gosteriler oluyor.

Neyse gelelim bizim sansimiza. Arkadasim Sali bizi aradi "cocuklar bana kizmayin ama yarin aksam bana davetiye geldi,canli yayina gidiyorum" dedi. Biz digerleri sevindik ama aklimiz kaldi. Carsamba gunu ayni arkadasim beni isten arayinca hemen olayi caktim. Bana iki davetiye daha var sizde geliyorsunuz dedi. Apar topar isten erken cikip Rai2 studyolarina gittik. Cok heyecanliydik.Iceri girdigimizde sasirdik cunku studyo televizyonda cok daha buyuk gozukuyor. Yerimize oturur oturmaz animatorler cikti sahneye ve izleyicilere ne zaman alkislayacaklarini, gurultu ne zaman yapip, ne tip reaksiyon vereceklerini gosterdiler. Bu program bir konser havasinda ve cok rahat ve genc bir ortam oldugu icin animatorler bunu soylemese bile zaten izleyici cok gurultu yapip,cok alkisliyor. Butun program boyunca tabii seyirci reaksiyonlarini kontrol eden animatorler oldu. Cunku alkisi zamaninda kesmek lazim yoksa sunucu veya yarismacilarin ya da yargiclarin sesi bile duyulmaz. Misafir sanatci olarak Simple Minds grubu vardi. Ona da ayri sevindik. Studyo da seyretmek bir baska oluyormus onu gordum. Hemen alisiyorsun ve canli yayinda oldugunu unutyorsun. Cok normal hareket ediyorsun. Sunucu konusurken veya aralarda nasil dekorlar degisiyor,kameramanlar ve ekibin digerleri nasil calisiyor hepsini goruyorsun. Bir programin arka planinda ne cok is ve emek oldugunu hep bilirdim ama gozlerimle gormus oldum.

Cok eglendik. Bilmiyorum artik ekranda gozuktuk mu?Izleyicileri cok az cekiyorlar. zaten bizi ilgilendiren en sevdigimiz programi canli seyretmekti,televizyona cikmak degil. Davetiye bulmak imkansiz aslinda bu sova.Ya unlu olacaksin, ya yarismacilarin akrabasi olacaksin ya da Rai'da bir tanidigin olacak. Benim kiz arkadasin arkadasinin babasi bize buyuk kiyak yapti. Tekrar elime davetiye gecebilir yine sizi cagiririm dedi. Bizde tekrar katilmayi umuyoruz tabii. Belki ilk seferki heyecani vermez ama her zaman bir konsere katilmis gibi oluyorsun.. Cooooook zevkli!!! Annem okuyunca artik ne zaman okursa cok sasiracak. En iyi o bilir bu programi.

2 yorum:

stria dedi ki...

Se ho capito bene dal traduttore di Google, sei stata tra il pubblico di Xfactor e ti è piaciuto molto. Ciao girovaga!
daniela

Carriemel dedi ki...

bravo traduttore google. e' proprio vero. ero li tra il pubblico. e' stato ,molto divertente. un abraccio forte . a presto