9 Mart 2009 Pazartesi

Karaoke ve Kadinlar Gunu


Ben 8 Mart Kadinlar Gunu'nu ilk defa 1992 yilinda Italya'ya geldigimde duydum. O zamanlar henuz Turkiye'de kutlanmiyordu. Artik kutlaniyormus. Burada kadinlar gunu semboli mimoza cicegidir. Her yerde satilir daha birkac gun oncesinden. Kadinlara mimoza hediye edilir ve genelde kadinlar o gece disari cikar,kendi aralarinda eglenirler. Ben 17 senedir Milano'da yasiyorum ve sanirim bir defa Kadinlar Gunu'de aksam ciktim. Sevmiyorum..Bence onemli olan kadinin ne zaman isterse,ozgur bir sekilde arkadaslari ile disari cikabilmesi.Esini,cocuklarini ve bin tane ustunde olan sorumluluklari kenara birakip arada kendine ve yapmak istedigi seylere zaman ayirabilmesi. Bunu sadece 8 Mart gunu yapmamasi lazim. Modern gozuken Avrupa ulkesi Italya'da,diger Avrupa ulkeleri ve Amerika'ya gore calisan kadin yuzdesi cok az Kadinlara cogu zaman cocuklari oldugu icin isyerlerinde fazla kariyer yapma imkani taninmiyor,part time calismak bir hayal ve cocuk yuvalari cok pahali ve devlet anaokullari var ama devlet destekli yuvalar yok ya da yok denecek kadar az. Yani cocugun ilk 3 yilinda kadinlar cok yalniz.Bu konuya girersem iyice dagilacagim.

Neyse ben 17 yildan sonra ikinci defa dun aksam Kadinlar Gunu'nde ciktim. Yasadigim kasabada ilk defa bu ozel gun icin bir gece duzenleniyordu. Gitmemek cok ayip olurdu. Kasabanin kutuphanesinin yaninda olan genis salona girdigimde biraz sasirdim. Genc bayanlari beklerken cogunlugu bizim kasabanin yaslilari olusturuyordu. Hepsi koltulara oturmus etrafi seyrediyorlardi. Kenarda bir masada ise Karaoke kurulmustu.












Geceyi duzenliyenler belediye ana kurulda olan genc bayanlar oldugu icin oncelikle kendileri milleti canlandirmaya onayak oldular.Karaoke'yi getiren onlardi zaten cunku kendi evlerinde arkadaslari ile yapip egleniyorlarmis. Bazilari gayet iyide sarki soyluyordu. Yavas yavas vals,cha cha,marzuka derken bizim kasabanin yasli nufusu ayaklandi. Zaten Italya'da belli bir generasyon cok iyi bu tip danslari yapar. Burada kadin kadina dans etmek de cok yaygindir. Kadin ve erkegin beraber oldugu ortamda da kadin kadina dans edilir. Bilmeyen erkek ile dans edecegine iyi dans eden bir kadin kadin arkadasi ile dans eder. Yani kadinlar partisindeyiz diye degil ondan yazmak istedim. Bu normaldir Italya'da. Bendeniz denemedim bile cunku ritm tutamiyorum ve ayaklarim birbirine karisiyor. Ancak cok iyi bilen biri olacak ve beni yonetecek ama onda bile zorlanirim. Ben memnuniyetle yasi yetmis,seksen ve uzeri olarak degisen teyzelerimizi seyrettim ve fotograflarini cektim.






Tabii karaoke ile sarki soyleyenler herkese" istediginiz sarkiyi secin,biz bulalim ve sizde soyleyin" dediler. Ben Adriano Celentano'nun cok sevdigim Azzurro sarkisini sectim ama cok utandigim ve cekindigim icin" aman lutfen sizde bana eslik edin ve 1 saat sonra soylerim" dedim. Ben hayatimda hic karaoke yapmamistim. Muzik dinlemeyi cok severim. Italyan muzigini cok seviyorum ve 17 senedir bu ulkede cok sarki dinledim ve gecmisteki ve yeni Italyan sarkilarini bazi italyanlardan bile iyi bilirim. Ama yetenekli dogmamisim. Ne sarki sozu, ne sarkinin melodisi ve ritmini aklimda tutarim. Sarki calsin hemen bilir ve tanirim ama bana soyle derlerse soyledigim sarkidan ne anlatmak istedigim hic anlasilmaz cogu zaman. Karaoke benim icin yaratilmis. Ne buyuk bir zevk ne eglenceli ismis, dun gece anladim. Birden beni kolumdan tuttular ve lutfen ingilizcen senin cok iyi ve akici bizimle soyle yardim et dediler. Birlikte meshur y.m.c.a sarkisini soyledik. Karaoke'de ilk denemem bu oldu ve delirdim tabii.Zaten cok sevdigim bir disko parcadir. Azicik sozleri de biliyorum. Ama karaoke super cunku soyleyecegin zaman kelime koyulasiyor ve arkada zaten sarkinin ana melodisi caliyor. Hersey hazir tabaktan soyleyene sunuluyor:)) Tabii iyice gaza geldim ve cok guzel soyledim dans ede ede.. Millet dans ediyor ve sen sarkici gibi soyluyorsun.. Ay cok eglenceli. Arkadan tabii hemen Can't take my eyes off of you ve I will survive sarkilarini koydular. Bu sekilde beni kandirmis oldular. Korkum gecti ve butun gece bildigim bilmedigim tum Italyanca sarkilarinda mikrofonu elime aldim ve soyleyenler arasinda bende vardim.Tabii Azzurro'yu da soyledim.

Digerlerini soylerken hem videolarini hem fotograflarini cektim. Sonucta cok yetenekli olmadigin surece herkes biraz kotu soyluyor ve cok komik oluyor. O yuzden benim yeteneksizligim hic goze batmadi. Yasasin yeni bir eglence buldum. Yazimi okuyanlardan bazilari kesin cok iyi biliyordur karaoke olayini ama benim icin kirk yasima yaklasirken cok yeni bir kesifti valla!



Aferin bizim belediye meclis uyelerine ! Cok guzel bir gece idi. Saat 12.30'a kadar sarki soyledik. Yasli kesim biraz erken kalkti. Onden kucuk sandvic ve kanapeler sonra ismarlanan pizza ile bira keyfi arkadan tatlilar ve en son Italyan meshur limon likoru limoncello.. En guzeli herkes bir dayanisma icinde idi. Yasli teyzeler hepsi masallah limoncello ickisinden soguk soguk goturduler. Kahveleri yapip hepimize ikram ettiler tepsi ile. Genc yasli tum nesil kadinlar hep birlikte cok guzel eglendik. Gecenin sonunda hepimize bu aylarin ciceginden hediye ettiler. Mimoza dali yerine gercek bir saksi cicegi.Cok daha kalici. Limoncello ile beraber yukarida resmini koymustum. Umarim her yil organize ederler.Hatta karaoke'den hevesini alamayan ben "ya su isi 2 ayda bir bu salonda yapsak" diye oneri de bile bulundum.Salona var nasilsa belediyeden..

5 yorum:

stria dedi ki...

Che rabbia non poter capire quello che scrivi!! Mi sono rifatta con le foto. Brava. vedo che è andato tutto bene....
ciao

Carriemel dedi ki...

e' andato benissimo. I miei occhi cercavano te.. la prossima volta ci devi essere. Ci siamo divertite tanto veramente..

Adsız dedi ki...

Slm,
Yazını ancak bugün okuyabildim müthiş olmuş.Bende hiç karaoke yapmadım,yapabileceğimi de pek sanmıyorum. Sesimde güzel sayılmaz. Ama günün birinde hepimizin bulunacağı bir ortamda denemek çok eğlenceli olabilir.Eminim çok güler ve eğleniriz:))

Cem67 dedi ki...

yazın bence oradaki hareketi,atmosferi iyi anlatıyor;
canlılığıda,farklılığınıda;
fotoğraflarda destekliyici olmuş çok........//

Rosie dedi ki...

Anlatırken seninle beraber yaşadım olayı ama seni çok görmek isterdim karaoke yaparken. Aslında bizde yazın yapabiliriz bunu; duyduğuma göre internette uygun fiyata satılıyormuş. Tebrikler kasaba belediyesini ve tüm kadınları.