9 Aralık 2011 Cuma

Bir Türk, Bir İngiliz ve Üç Kuruşluk Dünya,Ö.Alim Erginoğlu

2008 yılında tesadüfen bu kitabın yazarının blogunu gördüm.Blog ile aynı adı taşıyan bir seyehat kitabı yazdığını fark ettim. Kitabında anlattığı Güneydoğu Asya seyehatine eşi ile neden çıktığını öğrenince kitabı hemen almak istedim.Milano'da çalıştığım firmanın Türkiye'deki acentasına ısmarladım. Sağolsunlar aldılar ve hemen gönderdiler ama ben ancak Eylül 2011 yılında okuyabildim. Beğendiğim bir kitabı hemen alıyorum ama sonra uygun zaman olduğunda okuyorum. Bu sene Ekim'de yoga öğretmenlik formasyon okuluna başlayacağım ve çok fazla yoga üzerine okuyacağım için hemen Alaçatı dönüşü Eylül ayında bu kitabı okuyayım dedim.Aslında Temmuz ayında başlamıştım bile.Araya yaz tatili girdi. Şöyle keyifli bir seyehat kitabı yoğun tempolu geçecek 2011 ekim -2012 haziran sezonundan önce iyi olur dedim. Tabii yoga öğretmenlik okulu öncesi Asya üzerine bir seyehat kitabı da çok uydu.

Helal olsun Alim'e ve eşi Rachel'e.Sevgilerinin ömür boyu sürmesini diler, kendilerine kızları ile mutlu ve sağlıklı bir yaşam dilerim. Alim genç yaşta kansere yakalanıyor ve şok oluyor. Benden 5 yaş  küçük olmasa kendisi ile üniversite yıllarımda karşılaşabilirdik bile. Yaşamı ve ailesini okudukça kendime çok yakın hissettim.Alim kanseri yeniyor ve sonunda hep yapmak istediği uzun Güneydoğu Asya turuna çıkıyor eşi ile.Evlerini,işlerini,ailelerini,çok sevdikleri kedilerinı  ve İstanbul'u geride bırakarak...İki sırt çantası,normal bir bütçe ile.194 gün yani yaklaşık 6,5 ay geziyorlar.Sanırım şimdi anladınız başta niye helal olsun dedim. Sevgi ile herşeyin üstünden gelinir ve tabii pozitif enerji ile... Bu kitap çok hoş bir gezi kitabı ama aynı zamanda hayat üzerine kısa kısa güzel dersler ve görüşler var.Hiç sıkılmadan okudum ve çok keyif aldım.
Tayland,Laos,Vietnam,Kamboçya,Burma,Brunei,Malezya,Singapur ülkelerini gezmiş kadar oldum. Ülkeleri gerçek halleri ile tanıdım. Tabii kahramanlarımız 5 yıldızlı otellerde değil mütevazi Guesthouse'larda kalıyorlar.Bazıları güzel ve temiz ama bazıları felaket bir halde olabiliyor.Birgün o taraflara gidebilirsem Lonely Planet dışında bu kitabı da yanıma alacağım muhakkak. Kitabı bitirince bende oraları çok gezmek istedim.İnşallah birgün nasip olur.Vietnam beni çok etkiledi.Oraları görmeden savaşın ne kadar feci olduğunu tam anlamıyla hissetmek imkansız.Burma'daki Bagan platosu ve o binlerce tapınakta beni büyüledi. Görmek isterim çok. Tabii Kamboçya ve Angkor şehri ve tapınağı da. Daha yazabilirim: Borneo'daki tabiat,  Tayland'ın güzel plajları,bazı nehirler ve kıyıları veya üzerlerindeki  pazarlar, bazı şehirlerde tipik restoranlarda yenen yemekler gibi daha nice enteresan yer ve anı.Yazmayayım da siz okuyun öğrenin,benim gibi o bölgeleri merak ediyorsanız eğer.Yazımı kitaptan alınmış,Kamboçya'da Angkor'da yaşanan bir anı anlatan satırlar ile bitiriyorum ve kitabı şiddetle tavsiye ediyorum. Güzellikleri ince bir felsefe ile anlatmış Alim ama aynı zamanda kalınan her guesthouse,ın kullanılan tuk tuk, taksi ,otobüsün  veya yenen yemeğinde fiyatını vermiş. Böyle bir macera yaşamak isteyenler için aynı zamanda bütçe planlaması açısından da komple bir rehber.

'Gölün kıyısındaki taş setin üzerine oturuyoruz.Yüzümüz doğuya dönük.Sessizliği cırcır böcekleri ve yarasaların çığlıkları bozuyor.Alacakaranlıkta,Angkor'un lotus çiçeğini andıran beş kulesi,Tanrı'ya uzanmak istercesine göğe yükseliyor.Büyüleyici bir manzara bu.Ayaklarımın altında uzanan suyun üzerinde kulelerin silueti beliriyor.Gökyüzü renkten renge girdikçe Angkor,doğanın tuvaline bambaşka bir şekilde yansıyor.Karşımda duran bu tapınak her saniye daha da  güzelleşiyor.Gökyüzü mordan, pembeye dönüşüyor. Angkor'ın kuleleri daha da belirginleşiyor.Monkların ilahileri duyuluyor derinden.Onlarca insan hipnotize olmuşcasına,karşısında duran güzelliğe dalıp gidiyor.Kimi dua ediyor,kimi sevdiğinin omzuna başını yaslıyor.'


5 yorum:

alimerginoglu dedi ki...

Onca yasanandan sonra sizin satirlarinizi okuyunca, hic bir sey bosuna degilmis diye dusunuyorum. Guzel sozleriniz ve yorumlariniz icin cok tesekkur ederim. Iyi dilekler.

Alim Erginoglu
www.alimrachel.blogspot.com

GNC dedi ki...

Böyle hayat hikayelerine bayılıyorum ve bu cesarete şapka çıkartıyorum. Gerçekten merak ettim. Gezi kitaplarını zaten çok severim ama bu kitap gezi kitabı olmaktan daha özel geldi bana. Bu kitabı da okumak isterim ama bunu burada bulamadım. Biraz daha derinlemesine araştırma yapmak gerekecek bu sefer :)

Yelda Ergin Öztürk dedi ki...

paylaşımınız için teşekkürler bende kitap okumayı çook seven biri olarak sizin önerilerinizi takip ediyorum. Sevgiler...

Carriemel dedi ki...

ALIM: DAHA NICE SEYEHATLER YAPMANIZ VE YAZMANIZ DILEGI ILE. BENDE COK ISTIYORUM BIR KITAP YAZMAK SENELER ONCE YAPTIGIM INTERRAIL SEYEHATI UZERINE. O SEYEHATTE ESIMI TANIMISTIM AMA ZAMANIM YOK.INSALLAH ILERIDE DILEGIM GERCEKLESIR..BLOG ILE IDARE EDIYORUM AMA BU ARALAR ONA BILE ZAMAN YOK
GNC: BU YAZ ISTERSEN GETIREYIM YANIMDA BULAMAZSAN.
YELDA:COK SEVINIYORUM BENIM KITAP YORUMLARINI DEGERLENDIREN VE KULLANANLAR OLDUGUNU GORUNCE.BU ARALARA YOGA OKULUNA GITTIGIM ICIN HEP YOGA UZERINE OKUYORUM AMA O KITAPLAR HAKKINDA DA ZAMANIM OLUNCA YAZACAGIM.

Carriemel dedi ki...

gnc: bak yeni baskisi var turkiye'de demin yazmayi unuttum. alim bey'in blogunda yaziyor http://alimrachel.blogspot.com