12 Temmuz 2011 Salı

Nessuno si salva da solo,Margaret Mazzantini'nin son kitabı

İki aydır  o kadar yoğunumki! Yazacak çok şey var zamanım yok.Harika bir Baltic Cruise yazısı geliyor ama ne zaman bitirebilirsem.Henüz birinci güne başlamadım sadece gemi seyehati izlenimlerimi yazabildim.Öyle bir yazı olsun istiyorum ki cruise ya da gemi ile seyehatı merak eden kişileri de aydınlatmış olayım.10 günlük seyehati yazmak ve fotoğraflar ile süslemek herhalde bayağı zamanımı alacak.İşyerinde yoğun evde akşamları yorgunum.Temmuz sonu Türkiye Alaçatı'ya gidiyorum ve bir ay yokum. Bakalım artık yazıyı  ya Temmuz sonu ya Eylül ortası yayınlarım.Sabırla beklemeye değecek inanın. Bu aylar ofis ve buna ek olarak İngilizce öğretmenliği ile yoğun geçti. Çoğu zaman derslerim için hazırlandım veya yine dersler için edebiyat metinleri okudum ama arada üç kitapta okudum.Bari cruise yazısı öncesi kısaca bu kitapları yazayım dedim.
Gemi seyehatimde bu italyanca kitabı okudum.Tabii her Margaret Mazzantini romanı gibi bir çırpıda bitiverdi.Geziye hiç yakışmayan kalbi daraltan bitmiş bir aşk hikayesi idi. Türkçeye çevrilir mi bilmem ama her okuduğum kitabı paylaştığım için yazıyorum.Aynı yazarın en sevdiğim Venuto al Mondo kitabı ve bir önceki Non ti muovere kitabı  hakkında 2009 yılında yazmıştım. Biri Sakın Kımıldama (filmi de yapıldı Penelope Cruz başrol oynadı ve ödül aldı) diğeri Sen Dünyaya gelmeden  olarak dilimize çevrilmiş.
Bu eseri en sevdiğim  eseri olmayacak  ama beğendim çünkü her zamanki gibi dili çok iyi kullanıyor.Aslında çok basit bir hikaye.Bitmiş bir  aşk.Boşanmış ve zamanında birbirini çok sevmiş bir çiftin ilişkisi nasıl  yıpranmış ve bu aşk nasıl bitmiş ve nasıl başlamış, şimdi hissettikleri çaresizlik ve hüznü o kadar güzel anlatıyor ki.Bir yemek masasından  çiftin o an içlerinde geçirdikleri düşünceleri kullanarak 'flashback' ile geçmişe dönüyor.Bir an geçmiş  bir an yine o restorandaki masa. Okuyucuyu hiç yormadan ve baymadan o kadar güzel örmüş kü hikayeyi. Tercüme edilirse okuyun çünkü bu kadın yazarın kitapları kaçırılmaz.Türkiye'de Sen dünyaya gelmeden adı altında çevrilmiş 'Venuto al Mondo ' kitabı 2011 sonbaharında yazarın meşhur yönetmen eşi İtalyan Sergio Castellito tarafından filme çekilecek. Başrolde yine Penelope Cruz olacak.Sabırsızlıkla bekleceğim. Sakın Kımıldama filmini de eşi çekti ve okuduğum bir kitaptan aldığım hisleri sinemada da yaşatan nadir filmlerden biri.Eminim Penelope Cruz'un da oyunculuğu ile bu filmde diğer kitabı iyi bir şekilde yansıtacak.Umarım Türkiye'ye gelir.Sakın Kıpırdama filmi gelmişti sanırım.

1 yorum:

GNC dedi ki...

"Sakın kımıldama" senin tavsiyenle okuduğum bir kitaptı ve çok beğenmiştim. Eğer Türkçe'ye çevrilirse bu kitabı da okumak isterim. Şimdi bende Ayşe Kulin "hayat" ve Canan Tan " iz" okuyorum. Hayat kitabını almaya gittiğimde Canan Tan ın İz kitabını gördüm yorumları çok merak uyandırmıştı ikisini bir aldım. Ayşe Kulin Hayat ve Hüzün kitaplarını birlikte çıkardı birbirinin devamı 2 kitap. Herkes 2 sini bir alırken ben bu 2 farklı kitabı birlikte aldım. :)Her ikisinide beğeniyle okuyorum .Kitaplarımı yazın paylaşırım seninle. Birde yakın zamanda okuduğum bir kitap var ki resmen insanın yüreğini yerinden oynatıyor "piruze". Cuma günü anneye götüreceğim okuyunca yorumlarını alırsın. ::)